Persoane interesate

vineri, 28 noiembrie 2008

Despre moartea omului


"DESPRE MOARTEA OMULUI"
de Diacon Gheorghe Cazacu

+ + +

-Probabil ca nimic nu-l framinta mai mult pe om decit intrebarea *Ce se intimpla dupa moarte?*. Vreme de milenii, mintile luminate ale lumii au cugetat la aceasta intrebare. Filozofiile umane si cercetarile stiintifice insa au dat lumii o multime de ipoteze si teorii, care nu seamana decit confuzie clarificata in ipotezi,si surpestitii.
Dar ce se poate spune despre invataturile Bibliei? Unii sustin ca, in ceea ce priveste moartea si viata de apoi, Biblia creeaza la fel de multa confuzie. Totusi, confuzia este, mai degraba, provocata de multitudinea a religiilor si cei in capul care marturiseste cuvantul de invatatura mai spun si eii gresit,alteori , ce tulbura apele limpezi ale invataturilor biblice cu falsitati si legende. De aceea, daca veti incerca sa lasati la o parte miturile si traditiile omenesti si veti examina cu atentie ce spune in realitate Biblia, veti descoperi o invatatura care are logica si umple inima de speranta tuturor,oameniilor.
Starea omului inainte de a veni in existenta sa.
Sa ne gindim, de pilda, la cuvintele regelui Solomon citate in articolul precedent. Cele doua texte biblice afirma cit se poate de clar ca mortii * si oamenii, si animalele * nu sunt constienti de nimic. *Prin urmare, potrivit Bibliei, in moarte nu mai exista activitate, constienta, emotie sau gind. [ Eclesiastul 9:5, 6,10.]
+ Vi se pare greu de crezut? Ginditi-va: Care este starea omului inainte de a veni in existenta? Unde erati inainte ca minusculele celule provenite de la parinti sa se uneasca si sa se dezvolte astfel incit sa deveniti persoana care sunteti? Daca oamenii au o entitate invizibila ce supravietuieste mortii corpului, unde se afla ea inainte de momentul conceperii??? Adevarul este ca nu ati avut o existenta preumana pe care sa v-o puteti aminti. inainte de momentul conceperii, nu ati existat. Explicatia e foarte simpla! Este logic, asadar, sa tragem concluzia ca, la +moarte, nu mai suntem constienti de nimic, exact asa cum nu eram constienti nici inainte de a veni in existenta,nasterii, Dupa ce Adam a pacatuit, Dumnezeu i-a spus:*Caci tarina esti si in tarina te vei intoarce*(Geneza 3:19). In acest sens, oamenii nu se deosebesc cu nimic de animale, in ceea ce priveste starea mortilor, +Biblia spune ca "omul" nu intrece cu nimic animalul.*** Eclesiastul 3:19, 20*.
Inseamna oare ca viata omului se limiteaza la citeva decenii!! dupa care urmeaza o stare de nonexistenta eterna? Sau exista o speranta pentru morti? Va invitam sa va ginditi la cele ce urmeaza.in acest mlumea vazuta cu propii ochi.
Nimanui nu-i place sa vorbeasca despre moarte, cu atit mai mult despre propria moarte. Multi nici nu vor sa se gindeasca la ea. Cu toate acestea,noi vedem cu ochii nostri , cu imagini si cu istorisiri fictive, ce infatiseaza oameni murind in tot soiul de imprejurari, sau prezinta cazuri reale de deces Flagrant si tercop, instantanee , Percutati de moarte Fulgera,
drept urmare, moartea unor straini poate parea un aspect normal al vietii. Totusi, cind, ne moare cineva drag sau cind propria moarte este iminenta, nu ni se mai pare nimic normal. Astazi ,asta pentru ca dorinta de a trai este adinc inradacinata in noi. In plus, suntem inzestrati cu capacitatea de a percepe trecerea timpului si notiunea de eternitate. Regele Solomon a scris ca Dumnezeu *a pus in inima oamenilor chiar si vesnicia*** Eclesiastul 3:11, in conditii normale, dorim sa traim pe timp indefinit. Practic, nu vrem sa murim niciodata. Nimic nu indica insa ca si animalele ar avea o astfel de dorinta. Ele traiesc fara sa constientizeze viitorul vietii de zi cu zi.

Potentialul urias al omului de astazi,

Oamenii nu numai ca doresc sa traiasca etern, dar au si capacitatea de a se mentine activi si de a realiza lucruri noi pentru totdeauna. Se pare ca potentialul omului de a invata este nelimitat. S-a spus ca nimic din natura nu se compara cu creierul uman in privinta complexitatii si a capacitatii personale de exceptia lui de a se adapta, Spre deosebire de animale, omul e inzestrat cu o minte creatoare, capabila sa rationeze si sa inteleaga notiuni abstracte. Oamenii de stiinta nu au facut decit primii pasi in intelegerea potentialului pe care il are creierul uman cu gandire de a afla Moartea .
Odata cu inaintarea in virsta, creierul isi pastreaza o mare parte din acest potential,al mentalitatii. specialistii in neurostiinte au descoperit de curind ca majoritatea functiilor cerebrale ramin nealterate odata cu imbatrinirea. ***Creierul uman are capacitatea de a se adapta si de a forma noi conexiuni nervoase la nesfirsit. *Chiar si la o virsta inaintata, in creier se pot forma noi neuroni. Deteriorarea mintala grava este de obicei cauzata de boala pshica, totusi in cele mai multe cazuri, pierderile de memorie si slabirea functiilor motorii asociate inaintarii in virsta sunt rezultatul lipsei de activitate, de stimulare si de exercitii mintale ,practic perde memoria si nu mai Judeca normal.
Cu alte cuvinte, daca l-am putea stimula neintrerupt din punct de vedere intelectual si daca l-am putea feri de boli, creierul ar functiona la nesfirsit.*Creierul este cel mai complex lucru descoperit pina acum in univers.
vi se pare logic, asadar, ca omul, desi inzestrat cu un asemenea potential, sa traiasca doar citeva decenii.
dorinta innascuta a omului de a trai si capacitatea lui uriasa de a invata nu lasa loc decit unei singure concluzii logice: Omul a fost proiectat pentru a trai mult mai mult decit 70 sau 80 de ani varsta maxima de veleac,aceasta ne duce spre o alta concluzie la fel de logica: e corect, ca exista un Proiectant, un Creator, un Dumnezeu. Legile imuabile ale universului fizic si uluitoarea complexitate a vietii de pe pamint vin in sprijinul credintei intr-un Creator. Atunci, daca Dumnezeu ne-a creat cu capacitatea de a trai etern, de ce murim? astazi,ce se intimpla dupa moarte? Intentioneaza oare Dumnezeu sa-i readuca la viata pe cei ce au murit? Ar fi logic ca un Dumnezeu intelept si puternic sa ne ofere raspunsul la aceste intrebari. De altfel a si facut lucrul acesta. ***Este adevarat, speranta pe care o ofera Biblia nu inlatura pe deplin teama de moarte. E firesc sa ne temem intrucitva de durerea si suferinta ce insotesc uneori moartea. Ne temem, bineinteles, sa nu pierdem in
moarte o persoana draga? De asemenea? ne temem de efectele pe care propria moarte le-ar putea avea asupra celor dragi? ai nostri?

Totusi, dezvaluindu-ne adevarata stare a mortilor, Biblia ne ajuta sa inlaturam frica morbida de moarte, de Exemplu :***Am avut Accident de masina ,cu raspuns telefonic declarat mort,de orasanii, veronezi,in strada de o masina ce circula regulamentar ,adevarul accidentul a provocat nelinistea persoanelelor cu care masina respectiva a depasit Semaforul Rosu, din care am scapat de moarte prin ajutorul lui Iisus ,si nu eram constient in acel moment practic ami,amintesc ca am fost perdut ,credeam ca mam despartit de LUME SI EA DE MINE . din potriva in 15 minute mam sculat din adormire ,si sa facut totii curiosi (Cum !!) a fost prea tare lovit !, cu care le am facut cunostiinta ca sun Diaconul Cazacu Gheorghe , Si merg la un botez cu care am plecat linistit a casa. Cu aceasta am aFLAT CE SE PETRECE OMULUI IN VIATA SA DE ADORMIRE SI NECONSTIINTA. Va multumim ca existati si atentie in preajma celor bune fapte ca Iisus te salveaza .
Chiar daca te scapi de primejdie este Iisus cel care te atentioneaza si sa stii ca exista Dumnezeu cel viu. "avertizare" Cu alta data sa stii ca Sufletul nu moare niciodata.+ Amin

9 comentarii:

CAZACU GHEORGHE spunea...

moartea este o trecere de la o viata la alta.

CAZACU GHEORGHE spunea...

Nimeni nu scapa de aceasta trecere e doar o mutare a Sufletului , din corpul Acesta omenesc.

tudor spunea...

al cunosc pe parintele a slujit acum 3 ani in parohia similisoara , si este un parinte cu suflet bun , cu care a ajutat pe multi.

CAZACU GHEORGHE spunea...

Multumim Frate Tudore am sa ma intorc in tara mea in curand: Nu stie nimeni nici fiul decat Tatal.Amin.

sergiu spunea...

Aduceti Jertfa Domnului Iisus,

sergiu spunea...

ca acest parinte nul poate nimeni convinge ca el a suferit mult in viata sa monahala ,si nu cred ca ar fi , un diacon ,ci doar un duhovnic al lui Iisus Hristos.

sergiu spunea...

A fost hirotonit la Husi dupa cate stiu eu.

sergiu spunea...

Aduceti Jertfa Domnului Iisus, de diacon Gheorghe Cazacu



Va indemn, deci, fratilor, pentru indurarea lui Dumnezeu, sa aduceti trupurile voastre ca o jertfa vie, sfanta, placuta lui Dumnezeu: aceasta va fi din partea voastra o slujba duhovniceasca.” (Romani 12:1). Preotia crestina este insusirea care asigura cadrul adecvat primirii darului Sfantului Duh si pe baza existentei ei in viata credinciosului, acesta este chemat la o slujba bisericeasca.
*
Noul Testament nu vorbeste despre o preotie ca si slujba bisericeasca si folosirea ei este improprie in afara slujbei duhovnicesti. In virtutea calitatii de preot, fiecare crestin are competenta de citire, interpretare si traire a Sfintelor Scripturii, de aducere a slujbei duhovnicesti pentru Dumnezeu, si este raspunzator de ceea ce fac

CAZACU GHEORGHE spunea...

Doamne ajuta fratiilor.